Az elektromos kisautókra inkább csak kitűnő szórakozási lehetőségként gondolnak a legtöbben. Ugyanakkor rengeteg fejlesztési és tanulási lehetőséget is adnak a kezünkbe ezek az eszközök, ha jól használjuk őket.

Habár ezeket a kis járgányokat 3 éves kortól ajánlják, sokan már az épp ülni tudó csemetéjüket is beleültetik, hiszen minden kisgyerek élvezi a mozgás, utazás örömét. A kicsik pedig, a szülői távirányító teljes kontrollja alatt, átélhetik a teljes szabadság és önállóság illúzióját.

Nem minden fejlesztés játék, de minden játék fejlesztés

A különféle mozgáskoordinációs problémákkal küzdő gyerekek számára kimondottan ajánljuk az elektromos kisautók kipróbálását. Tudjuk, hogy a fejlesztő terápiák nem mindig okoznak örömet a gyerkőcöknek, az elektromos kisautó viszont egy olyan alternatíva lehet, akár alkalomszerűen, amely során a gyerek úgy fejlődik és tanul, hogy közben szórakozik, játszik.

A nagyobbacska, óvodás korú gyerekek már jó eséllyel össze tudják hangolni a lábuk pedálozását és a kezükkel végzett kormányzó mozdulatokat, így 3 évesen már nagy valószínűséggel el tudnak lavírozni egy egyenes, vagy enyhén ívelő útszakaszokon is önállóan. Ám ebben az életkorban még mindig jól jöhet a szülői távirányító, ha a gyermek számára váratlan akadály bukkan fel az úton.

4-5 évesen már más kihívásokat keresnek a kis lurkók is. Szeretnek versengeni, összemérni erejüket, ügyességüket másokéval, és megjelenik a motivációjuk arra is, hogy tökéletesítsék saját tudásukat, ügyességüket.

Ezt a természetes belső igényüket támogathatjuk szülőként, akár az elektromos kisautók segítségével is. A szem-kéz, illetve kéz-láb koordináció fejlesztésére, és tökéletesítésére kiválóan alkalmasak ezek a kis járművek. Egyszerű, kevés plusz eszközigényű, a gyerekek számára izgalmas és kihívást jelentő feladatokat találhatunk ki, amelyekkel a jó szórakozás mellett, észrevétlenül tanulnak is a csöppségek.

Három kihívás elektromos kisautók sofőrjeinek

  1. Kövesd a navigátor utasításait!
    Ezen a „kezdő sofőr” szinten egyszerű utasításokkal navigálhatjuk a vezetőt, akinek meg kell próbálnia minden utasítást pontosan végrehajtani, és mindig arra kormányozni, amerre a „navigátor” mondja. Az egyszerű jobbra, balra, egyenesen előre utasítások követése fejleszti a figyelmet, fejleszti a téri tájékozódás képességét. Ha már ügyesebb a sofőrünk, beemelhetjük az utasítások közé a tolatást is.

  2. Szlalom pálya
    A szlalom pálya kialakítása nem igényel különösebb eszközöket, akár gumilabdák, plüssjátékok is szolgálhatnak bójaként. A feladat, hogy az terepen lévő akadályok érintése nélkül teljesítse a küldetést a sofőr. Itt is érdemes betartani a fokozatosság elvét! Első alkalommal távolabb legyenek a kikerülendő tárgyak, aztán ahogy javul a teljesítmény, szűkíthetjük a köztük lévő távolságot.
  • KRESZ-teszt
    Ehhez a kihíváshoz érdemes felkeresnünk egy KRESZ-parkot az elektromos kiasutóval.  A játék elején megbeszéljük a gyermekkel a területen lévő táblák és útburkolati jelek jelentését, a feladat pedig az, hogy szabályosan teljesítse a pályát az elektromos kisautó vezetője. Ha forgalmasabb parkban vagyunk, mindig tartsuk magunknál a szülői távirányítót is, hogy ha esetleg egy kis gyalogos nem kapna elsőbbséget a felfestett zebrán, időben közbe tudjunk avatkozni.

Ha Te is szeretnéd kipróbálni gyermekeddel a játékos feladatokat az elektromos kisautókkal, foglald le kedvenc kisautódat a www.kisautokolcsonzo/foglalas oldalon!