Családunk tagjaiban az a közös, hogy imádunk kirándulni, utazni, új helyeket felfedezni. Mióta gyermekeink vannak, a hétvégi kiruccanásainkat aszerint tervezzük meg, hogy nekik és élvezetes legyen. Mivel a kicsik hamar elfáradnak a sok sétától, gyakran iktatunk be a kirándulásokba közlekedési járműveket, amiket a mi gyermekeink különösen kedvelnek J

Ha a Te gyermeked is odavan a járművekért, olvasd el alábbi cikkünket, amiben általunk már kipróbált kirándulási lehetőségeket mutatunk be Budapesten és környékén.

1. Városi Tömegközlekedési Múzeum, Szentendre

A kiállítás a HÉV régi, felújított kocsiszín épületében kapott helyet. A járművek nagy része fedett helyen található, így rossz időben is kitűnő program lehet. A kiállított korabeli tárgyak, fotók mellett a gyerekek számára természetesen a régi járművek a legérdekesebbek, melyek között találhatunk buszt, trolibuszt, villamost, metró kocsit, sőt még gőzmozdonyt is. A csaknem 60 felújított jármű egy részére fel is lehet szállni. A kiállítás megtekintése után szuveníreket is vásárolhatunk.

A belépőjegyek ára nagyon baráti, felnőtt: 350 Ft, diák/nyugdíjas: 280 Ft, kisebb gyermekeknek ingyenes. Fotó/videójegy: 500 Ft.

További információk a múzeum honlapján találhatóak: https://www.bkv.hu/hu/muzeumok/varosi_tomegkozlekedesi_muzeum_szentendre

+1 tipp: a múzeum megtekintése után érdemes ellátogatni a szentendrei Fő térre, ahol elfogyaszthatunk többek közt egy finom lángost, ezután pedig a Duna korzón a gyerekek kipróbálhatják az új játszóteret. (Postás strand játszótér)

2. Aeropark Budapest (Repülőgép Múzeum)

Az Aeropark Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett található. A szabadtéri múzeumban számos régi repülőgépet megtekinthetünk, egy részére fel is ülhetünk. Gyermekeinknek a legnagyobb élményt a pilótafülkébe való beszállás jelentette, ahol néhány percig igazi pilótának érezhették magukat 🙂

A felnőtt jegy 2300 Ft, 3 év feletti gyermek/diák/nyugdíjas jegy 1000 Ft, de van lehetőség kedvezményes családi jegy vásárlására is.

Több részletet itt találtok: https://aeropark.hu

+1 tipp: Ha nem csak a repülőgépek, hanem a repülőtér világa is érdekel Titeket, részt vehettek egyéni repülőtér látogatáson is, ahol kimondottan Gyermekbarát túrákat is szerveznek, amelyen a részvétel 3 éves kortól lehetséges. A további részletek itt megtalálhatóak: https://www.repterlatogatas.hu/egyeni-latogatas/

3. Vasúttörténeti Park , Budapest

Tavaly, az október 23-i ünnepnapon döntöttünk úgy, hogy múzeumba látogatunk. Ezen a napon minden évben több múzeum is ingyenes belépést biztosít a látogatók számára, ahogy a Vasúttörténeti Park is. A hatalmas területet elfoglaló parkban száznál is több vasúti járművet tekinthetünk meg, köztük találunk mozdonyokat, sínautókat, kézi- és motoros hajtányokat, hómarógépet, és sok más különlegességeket is. A gyerekeknek (na és persze nekünk is J) legjobban a kerti kisvasút tetszett, ahol igazi kismozdony által húzott kiskocsikon ülve száguldhatunk körbe a parkban. Ezen kívül utazhatunk dízelmozdonyon, vagy épp kézihajtányozhatunk is, de ezek a szolgáltatások nincsenek benne a belépőjegy árában, külön kell rájuk jegyet váltani.

Jegyárak: felnőtt 1800 Ft, gyerek (3-18 év) 900 Ft, családi belépő (2 felnőtt, 2 gyerek) 4600 Ft.

Részletesebb információkat a Park honlapján találtok: http://www.vasuttortenetipark.hu/

+1 tipp: A parkban játszóteret, és több étkezési lehetőséget is találunk, így akár egy egész napot is eltölthetünk a szabadban.

4. Vál-völgyi kisvasút, Felcsút és Városnéző kisvonatozás, Tata

Ezt a kirándulást mi egy napba sűrítettük be, de más látnivalókat beiktatva külön-külön is tökéletes program. Egy baráti társasággal, és több kisgyerekkel tettük meg az utat, mindenki nagyon élvezte. Túránkat a Budapesttől cca. 1 órás autóútra elhelyezkedő Vál-völgyi kisvasúttal kezdtük. Alcsút-Felcsút vasútállomásról indulva elvonatoztunk az Alcsútdobozi Arborétumhoz, amit az éppen zajló Hóvirág ünnep szerettünk volna megtekinteni, de a tömeg miatt módosítottuk a tervet, és visszavonatoztunk a vasútállomásra, majd kocsiba ültünk és Tatát vettük célba, ahol az Öreg-tó körüli séta, és a vár megtekintése után kellőképpen elfáradva ebédszünetet tartottunk a Várkanyar Vendéglőben. A késői ebéd után városnéző kisvonatra pattantunk fel, ami az Öreg-tó közeléből indul minden órában. A kisvonatról a város valamennyi nevezetességét láthattuk. Mondanom sem kell, a gyerekeket nem kellett altatni hazafelé!

Jegyárak: Vál-völgyi kisvasút: Szakaszjegy 250 Ft, Vonaljegy 500 Ft, Menettérti 500/1000 Ft. Gyermekeknek 3 éves korig ingyenes, fölötte 50% kedvezmény. Tatai kisvonat: 1100 Ft.

A helyszínekről több információ itt található:

https://www.valvolgyikisvasut.hu/

https://kisvonatok.hu/tata/

+1 tipp: A programba jó idő esetén beiktathatjuk az ingyenesen látogatható Tabajdi mezítlábas parkot, ami mindössze 10 perces autóútra található Felcsúttól.

5. Bringóhintózás, Margitsziget

Ha épp csak egy rövidebb programra van időtök, bátran ajánlom, hogy próbáljátok ki a bringóhintózást a Margitszigeten! A bringóhintóval könnyedén végigtekerhetünk a szigeten, útba ejtve a főbb nevezetességeit, mint a Víztornyot, Zenélő Kútat, Japán kertet, na és persze a gyerekek kedvencét, a Vadas parkot. Gyermekeinknek annyira tetszett a bringóhintózás, hogy alig akarták átadni a járgányt a következő utasnak J A bringóhintó bérlés 30 percre 2880 Ft, 60 percre 4280 Ft-ba kerül. A kölcsönzéssel kapcsolatban az alábbi honlapon tudtok tájékozódni: http://www.bringohinto.hu/

+1 tipp: Vigyetek magatokkal piknikkosarat és plédet, és uzsonnázzatok a szabadban!

5+1. KRESZ-park (Szilas park), Budapest

Amikor nem fér bele az időbe egy hosszabb kirándulás, bónusz program nálunk a KRESZ park. Mi általában a IV. kerületi Szilas parkba járunk, ahol kedvükre biciklizhetnek, rollerezhetnek, vagy motorozhatnak a gyerekek. A legnagyobb kedvenc mégis az, ha elektromos kisautóval mehetnek, úgy, mint a nagyok. Elektromos kisautók az alábbi helyről bérelhetők: https://www.kisautokolcsonzo.hu/

+1 tipp: Ha megunták a járgányozást a gyerekek, kipróbálhatják a szomszédos vizes játszóteret, ami nyáron hatalmas élmény!